نشر فردا
نشر فردا
what is digital printing?

اگر شما از آن دسته از افراد هستید که برای درک بهتر و تصمیم گیری بر روی طرح های خود نیاز به مشاهده و لمس نسخه چاپ شده و فیزیکی آن دارید، بدون شک نام چاپ دیجیتال را در کنار پیشنهاد هایی که در مقابل چاپ افست مطرح می شود را بارها شنیده اید و خواندن این مطلب می تواند برای شما، هم از دید آشنایی با این صنعت و هم از دید آشنایی با مراحل انجام آن می تواند جذاب باشد.

از جهت آنکه این مطلب به‌صورت جامع تهیه گردیده، ممکن است کمی طولانی باشد و شما را به عنوان یک خواننده خسته کند، پس پیشنهاد ما این است که با استفاده از فهرست زیر، مطالبی را که به آن علاقه مند هستید را انتخاب نموده و بخوانید.

چاپ دیجیتال چیست؟

سؤال اصلی که در ابتدا برای ما مطرح می شود آن است که مفهوم اصلی چاپ دیجیتال و یا فرایند چاپی بر بستر فضای دیجیتالی چیست؟

ساده ترین تعریفی که می توان مطرح نمود، انتقال تصاویر دیجیتالی و یا طرح ها به چاپگرهای دیجیتالی و تبدیل کردن آن به یک محصول چاپی در کوتاه ترین زمان است.

انواع چاپ دیجیتال

دسته بندی کلی که برای این متد از چاپ انجام می شود آن را به دو دسته چاپ دیجیتال عریض و چاپ دیجیتال ورقی تقسیم بندی می کند.

چاپ دیجیتال عریض دستگاه های چاپی با دهانه ورودی بسیار بالاتر از کاعذ های استاندارد هستند که عمدتاً برای چاپ بر روی سطوح چاپی با مواد تشکیل دهنده کاغذی و پلاستیکی استفاده می شوند. این روش از چاپ خود به دو دسته اصلی چاپ فضای داخلی و چاپ فضای خارجی تقسیم بندی می شود. به عنوان مثال چاپ بنر، چاپ پلات، چاپ فلکسی، چاپ پارچه و چاپ مش

چاپ دیجیتال ورقی که بر روی کاغذ های استاندارد جهانی صورت می گیرد و این روش یکی از متداول ترین روش های چاپ دیجیتال در کشور است. به عنوان مثال چاپ کاتالوگ، چاپ کارت ویزیت، چاپ پوستر، چاپ لیبل و چاپ تراکت.

چاپ دیجیتال بر روی سطوح که از آن برای انتقال طرح ها برای تولید هدایای تبلیغاتی و یا چاپ بر روی سطوح غیر کاغذی متداول می باشد. به عنوان مثال چاپ بر روی لیوان، چاپ بر روی تیشرت، چاپ بر روی کلاه، چاپ بر روی چوب و چاپ بر روی پلاستیک

انواع دستگاه چاپ دیجیتال

با توجه به پیشرفت تکنولوژی و نیازهای متعدد، چاپگرهای مختلفی با روش چاپ و لوازم مصرفی متفاوتی ساخته و روانه بازار شدند که هرکدام نوبه ی خود امروزه هم مورد مصرف قرار می گیرند.

خرید دستگاه چاپ دیجیتال
خرید دستگاه چاپ دیجیتال

چاپگر جوهرافشان

ایده اولیه اختراع چاپگرهای جوهر افشان به اوایل قرن 20 میلادی باز می‌گردد. در دهه 1950 این مدل از چاپگرها ساخته و مورد استفاده قرار گرفتند و در دهه 1980 بصورت گسترده تولید و روانه بازار گردیدند. یکی از دلایل پیشرفت و محبوبیت سریع این مدل از چاپگرها قیمت و هزینه های تمام شده آنها در مقابل دیگر روش های متداول آن زمان بود.

روش کار چاپگر های جوهر افشان، همانگونه که از نامشان پیداست انتقال و افشان کردن ریزگرد های جوهر با فشار زیاد از مخزن بر روی سطح کاغذی و یا پلاستیکی است. در برخی از این چاپگر ها از جوهر حرارت دیده و داغ شده و در برخی دیگر از هد چاپ پیزو الکتریک استفاده می شود.

بصورت کلی چاپگر های جوهر افشان به دو دسته خانگی و صنعتی تقسیم می شوند که یک مکانیسم کاری ساده دارند که در آن اجزای هد چاپی و حرکت دهنده هد چاپ و کاغذ می باشند.

در چاپگر جوهر افشان خانگی هد و کاغذ همواره در حرکت هستند و لی در مدل چاپگر جوهر افشان صنعت، هد ثابت بوده و سطح قابل چاپ برای انتقال طرح همواره در حرکت است.

چاپگر لیزری

چاپگر لیزری و یا پرینتر لیزری، یک فرایند چاپی الکترواستاتیکی بشمار می‌رود. اولین بار چاپگر لیزری توسط کمپانی زیراکس و در دهه 1970 ساخته شد و بعدها توسط کمپانی های مطرح دیگر روانه بازار شد و در دسترس عموم قرار گرفت.

روش کار این چاپگر انتقال طرح با استفاده از لیزر توسط جلو و عقب شدن بر روی سطحی به اسم درام است که پس از آن پودرهای جوهر که تونر خوانده می شوند بر روی این طرح ها قرار می گیرند و با استفاده از حرارت بر روی بستر چاپی مانند کاغذ نقش می بندند.

چاپگر حرارتی

همه ما بارها از این روش چاپ در بانک ها و فروشگاه ها استفاده کرده ایم. در این روش طرح مورد نظر بدون استفاده از جوهر و فقط با استفاده از حرارت بر روی کاغذ های مخصوص نقش می بندد.

از این روش عموماً برای چاپ قبض ها و رسید ها در فروشگاه ها و بانک ها استفاده می شود.

چاپگر تصعیدی

چاپ تصعید رنگ یا چاپ سابلیمیشن روشی است که در آن از جوهرهای حساس به حرارت استفاده می شود و این جوهرها تحت تأثیر با گرما به گاز تبدیل شده و با یک سطح پلی استر ترکیب شده و پس از سرد شدن ثابت می شود.

رنگ مورد استفاده در چاپگرهای تصعیدی CMYO است که در آن رنگ مشکی پس از روکش کاری حذف می شود. این روکش لایه ای است که عکس را از رنگ پریدگی و یا شسته شدن با آن محافظت می کند.

از چاپگرهای تصعیدی عموماً برای چاپ عکس استفاده می شود و در آن جوهر مستقیماً از حالت جامد بدون آنکه به مایع تبدیل شود به حالت گازی درآمده و فرایند تصعید را انجام می دهد.

چاپگر الکتروفتوگرافی

چاپ الکتروفتوگرافی که به نام های برق شید گرافی، خشک نگاری و زیرو گرافی نیز شناخته می شود، اولین بار در سال 1778 توسط جرج کریستوف لیختنبرگ ابداع شد سپس در سال 1938 توسط چستر کارلسون تکمیل گردید و در نهایت در سال 1960 توسط شرکت هالویید-زیراکس تحت نام و مدل زیراکس 914 روانه بازار شد.

در این روش یک استوانه فلزی وجود دارد که با روکش سلنیوم غیر متولبر پوشیده شده است که یک بار الکتریسیته ساکن 600 ولت بصورت مداوم بر روی این غلتک یا استوانه توزیع می شود.

طرح مورد نظر که بر روی یک برگه است، از زیر یک نور می‌گذرد و قسمت هایی که طرح بر روی آن نیست نور را از خود عبور داده و بر روی سطح غلتک نقش می‌بندد و بار الکتریکی پیدا می کند و در نهایت توسط فرایند چاپی این طرح بر روی سطح کاغذ نقش می بندد.

قیمت چاپ دیجیتال

نحوه قیمت گذاری و هزینه تمام شده در این روش چاپ در مقایسه با چاپ افست بسیار متفاوت است.

در چاپ افست هزینه ها بر اساس یک دور چاپ دستگاه (1000 تیراژ)، تعداد زینک، تعداد برگ کاغذ و فرایند های پس از چاپ محاسبه می شود اما در چاپ دیجیتال هزینه ها بر اساس تعداد چاپ هر برگ کاغذ و قطع آن محاسبه خواهد شد.

اما به طور خلاصه هزینه تمام شده برای چاپ 500 برگ بروشور در مقایسه با چاپ افست، بسیار بالاتر است و دلیل اصلی انتخاب این روش از چاپ را فقط می توان در مدت زمان محصول خروجی دانست.

کاربرد ها و مزایای چاپ دیجیتال
کاربرد ها و مزایای چاپ دیجیتال

کاربرد های چاپ دیجیتال

کاربرد اصلی چاپ دیجیتال، انتقال تصاویر دیجیتالی و یا طرح های انجام شده بر بسترهای چاپی مانند کاغذ، در زمانی کوتاه و کیفیتی بالا است.

بسیاری از افراد برای درک بهتر و تصمیم گیری نهایی بر روی رنگ و طرح مورد نظر نیاز دارند تا آن را به‌صورت فیزیکی دیده و لمس کنند. از این رو چاپ دیجیتال مناسب ترین گزینه برای این افراد بشمار می رود.

اکثر عکاس ها به علت پیشرفت تکنولوژی و پیشرفت تجهیزات عکاسی و دوربین ها و گسترش آن به سوی فضای دیجیتال، برای چاپ عکس های خود از روش‌ های سنتی ظهور عکس دست کشیده و به سوی چاپ دیجیتالی و با کیفیت آن روی آورده اند.

در صنعت معماری و عمرانی نیز از چاپ دیجیتالی عریض برای خروجی نقشه ها و پلان ها نیز استفاده می شود و روش های سنتی ترسیم با دست در این صنعت از میان برداشته شد.

از این روش برای چاپ تراکت فوری، چاپ کارت ویزیت فوری، چاپ سریع بروشور و همچنین چاپ دیگر اقلام در تیراژ کم استفاده می شود.

مزایای چاپ دیجیتال

در مقایسه چاپ دیجیتال با چاپ افست و پاسخ به این سؤال که کدام یک بهتر هستند نمی توان نتیجه دقیقی گرفت زیرا از جهاتی چاپ دیجیتال در هزینه های تمام شده بسیار پرهزینه تر از چاپ افست است ولی در مقابل هزینه های تهیه تجهیزات پیش از چاپ و همچنین زمانی که چاپ دیجیتال دارد آن را متمایز می کند.

همچنین صرفه جویی در نیروی انسانی جهت کنترل فرایندهای چاپی می تواند نکته بسیار جذابی برای صاحبان کارگاه های صنعتی و چاپخانه ها باشد.

از دیگر مزایای این روش چاپ می توان به زمان تولید و خروجی محصولات اشاره نمود. گاهی بنا بر زمان و نوع پروژه نیاز است تا طرحی و یا بروشوری را آماده و به کارفرما برسانیم در این صورت اگر بخواهیم از چاپ افست استفاده نماییم زمان زیادی را از دست می دهیم.

در مقابل برای مقابله با زمان کم می توان از چاپ سریع به روش دیجیتالی استفاده نمود تا محصول نهایی در کمترین زمان ممکن آماده شده و به دست مشتری برسد.

سخن پایانی و نتیجه گیری

اگر برای تولید اقلام تبلیغاتی خود زمان کمی دارید و یا اگر در دسته افرادی قرار دارید که پیش از چاپ محصولات نیاز دارید یک مورد از آن را مشاهده کنید و بر روی آن تغییرات لازم را انجام دهید، می توان چاپ دیجیتال را گزینه بسیار مناسبی برای شما دانست.

این روش در مقابل چاپ سنتی مانند چاپ افست بسیار در زمان و مراحل چاپی صرفه جویی می کند و دارای کیفیتی بسیار بالا است ولی در مقابل از هزینه بالاتر و دقت رنگ کمتری برخوردار است.

در رابطه با آینده این صنعت هم می توان گفت که با توجه به گسترش صنعت دیجیتال و پیشرفت تکنولوژی و همچنین به وجود آمدن کسب و کارهای نوپا و کوچک، نیاز به چاپ و تولید اقلام چاپی در تیراژ بالا به مرور زمان کمرنگ تر می شود و در مقابل زمان تولید بسیار اهمیت بالایی پیدا می‌کند پس می توان گفت آینده چاپی می تواند در دست صنعت چاپ دیجیتال باشد.

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *